Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Ο ΑΝΤΡΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΑΝΤΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.


(ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Τ.Ο 1 ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ,ΑΝΔΡΕΑ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ.)

Ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στην Χίο, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε ως Νομάρχης, αλλά κρατούσε στενούς δεσμούς με την Αχαΐα και το Καλέντζι, το χωριό του πατέρα του, ο οποίος εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής Αχαΐας. Άρχισε να σπουδάζει στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά το 1941, μετά τη σύλληψή του από το καθεστώς Μεταξά, αναχώρησε για τις Η.Π.Α. όπου συνέχισε τις σπουδές του. Το 1943 έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974, σε μία από τις αίθουσες του ξενοδοχείου «Kίνγκ Πάλας», ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοίνωσε την ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος με την γνωστή «Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη». Παρόντες στην ανακοίνωση της διακήρυξης ήταν στελέχη του ΠΑΚ, αγωνιστές διωχθέντες από τη χούντα, νεολαίοι από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και νεολαίοι της Γενιάς του 1-1-4.
Οδηγεί το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 17 Νοεμβρίου του 1974 όπου λαμβάνει 13,58% των ψήφων και εκλέγει 12 βουλευτές

Το 1981 ήταν η χρονιά που το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 48% και ο Ανδρέας Παπανδρέου έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός της χώρας
Το 1985 το ΠΑΣΟΚ με πρόεδρο τον Ανδρέα Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 45,82%.
Το 1993 το ΠΑΣΟΚ με πρόεδρο τον Ανδρέα Παπανδρέου, ξανά εμπνέει το λαό και κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό 46,88%.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου πεθαίνει μετά από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο στο σπίτι του στην Εκάλη. Κηδεύτηκε στις 26 Ιουνίου 1996 με τιμές αρχηγού κράτους και μέσα σε πλήθος κόσμου.

Προσωπικά θεωρώ ότι πρόκειται για το κορυφαίο πολιτικό-ηγέτη και οραματιστή, στη νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας. Έδωσε νόημα και αξία στις αρχές του σοσιαλισμού και με τη μεγάλη Αλλαγή του 1981 άνοιξε διάπλατους τους ορίζοντες για να γίνουν πράξη τα συνθήματα της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Λαϊκής Κυριαρχίας και της Κοινωνικής Απελευθέρωσης. Κατοχύρωσε την αυτόνομη φωνή της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή και αναβάθμισε τη θέση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε πράξη την εθνική συμφιλίωση. Για αυτό και ο απλός πολίτης, ο λαός και ιδιαίτερα οι νέες γενιές τον αγάπησαν όσο κανένα άλλο ηγέτη. Η τεράστια εθνική, κοινωνική και πολιτική του συνεισφορά στην Ελλάδα και τον Λαό θα μείνει για πάντα καταγραμμένη στη νεότερη ιστορία της χώρας. Ιδιαίτερα σήμερα η προσφορά αποτελεί για μας, για το ΠΑΣΟΚ, διαρκή δέσμευση και ιστορική παρακαταθήκη.
Δυστυχώς μπορεί να βρισκόμαστε στο 2010 όμως οι αγώνες του και οι πολιτικές του παραμένουν επίκαιρες όσο ποτέ άλλοτε. Αποτελούν αναμφισβήτητα το ορμητήριο όλων μας απέναντι στην σύγχρονη θύελλα της παγκόσμιας οικονομικής δικτατορίας και των πολιτικών της. Ας τιμήσουμε λοιπόν αυτήν την ημέρα όχι ως μέρα ανάμνησης του θανάτου αλλά ως μέρα "αλλαγής'' που θα μας δώσει και πάλι πίσω την ελπίδα για ζωή!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου θα βρίσκεται πάντοτε κοντά μας, οδηγός και συμπαραστάτης μας.