Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2010

‘’Αυτός ήταν ο Αντρέας Παπανδρέου.‘’ (Πάλεψε ανυποχώρητος για "Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία και Κοινωνική Απελευθέρωση")Δεν θα ξεχάσω, τότε, πριν από 14 χρόνια, όταν ο πατέρας μου με κράταγε από το χέρι, στην κηδεία του μεγάλου ηγέτη Αντρέα Παπανδρέου. Μου έχουν μείνει οι εικόνες της μεγάλης παρουσίας του κόσμου όπου με μεγάλη λύπη αποχαιρετούσε τον άνθρωπο που άλλαξε την Ελλάδα. Πραγματικά, τότε δεν μπορούσα να καταλάβω και πολλά, αλλά με το πέρασμα του καιρού συνειδητοποίησα ότι σε αυτόν τον άνθρωπο οφείλουμε πολλά.

Ο θείος της μητέρας μου, ήταν ένας από τους κολλητούς φίλους του Αντρέα Παπανδρέου, για όσους τον έχετε ακούσει , ο Ρόρης. Οι γονείς μου είχαν την τιμή να ζήσουν στιγμές κοντά στον Αντρέα και σήμερα έχω την τιμή να έχω προσωπικά αντικείμενα του, πράγμα που με τιμά ιδιαίτερα.

Δεν είχαν πολλοί την ευκαιρία να τον δουν από κοντά, ακόμη και να τον του μιλήσουν,γιατί πάντα όπου και αν πήγαινε τον περίμενε μεγάλη και γεμάτη παλμό…λαοθάλασσα.

Σίγουρα, πολλά μπορούμε να έχουμε ακούσει αλλά οι μεγάλες αλήθειες μαθαίνονται από τους ανθρώπους που τον έζησαν από κοντά. Όλοι μιλούν για την απλότητά του και για το πάθος του για την Ελλάδα. Κυνηγήθηκε, κατηγορήθηκε, εκδιώχθηκε από την χώρα αλλά απέδειξε ότι ήταν ο μόνος που μπόρεσε να χαράξει μία τροχιά ανοδική για τον τόπο μας.

Ο Αντρέας Παπανδρέου γεννήθηκε 5 Φεβρουαρίου του 1919 και άρχισε να ζει στην Αθήνα από το 1926, όταν σταμάτησε ο πατέρας του Γεώργιος Παπανδρέου, να εκλέγεται βουλευτής στη Λέσβο.

Το 1941, κατά το διάστημα της δικτατορίας του Μεταξά, ο Ανδρέας ,τριτοετής τότε της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Αθηνών, συλλαμβάνεται και βασανίζεται από την Ασφάλεια. Μετά την αποφυλάκισή του, με ελάχιστα χρήματα στην τσέπη του αναχωρεί για τις Η.Π.Α. όπου ακολουθεί πανεπιστημιακή σταδιοδρομία στα Οικονομικά και τη Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Επέστρεψε το 1959 με υποτροφία για ένα χρόνο και το 1961 διορίστηκε οικονομικός σύμβουλος από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικός Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών, ενώ ταυτόχρονα διορίστηκε και Σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδας (1961-62).

Το 1962 εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας .

Μετά την πτώση της δικτατορίας ίδρυσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ ενώ μέχρι τότε ήταν ιδρυτής του ΠΑΚ όπου συνέβαλε σημαντικά στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας και στην πτώση της χούντας.

Το 1981 και το 1985 κέρδισε τις εκλογές και έγινε πρωθυπουργός της χώρας. Με ένα διάλλειμα 3 χρόνων κέρδισε τις εκλογές το 1993 μετά από την παραίτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου 1996 ο Ανδρέας Παπανδρέου έφυγε για πάντα από κοντά μας από ανακοπή καρδιάς.

Όλοι θα τον θυμόμαστε ως τον άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στην πραγματοποίηση του οράματος του για μια ανεξάρτητη Ελλάδα με γερές δημοκρατικές βάσεις, με στόχο την ανθρώπινη και δίκαιη κοινωνία.